Gluten in schmink?

Auteur: Sabine Gabriëlle Vogel
Onderwerp: Gluten in schmink

Voor de Belgische/Nederlandse vertaling: In Nederland wordt grime schmink genoemd. In België wordt er met schmink: make-up bedoeld en wordt er gesproken over grime als men kindergrime bedoeld.

Van beide kanten hoor ik vaak dezelfde vraag. “Bevat de schmink gluten”?

Ouders die het vragen aan de facepainter of schminkers die het navragen in een vakgroep.

De juiste vraag is, zou het uitmaken?

Want gluten worden niet opgenomen door de huid. Gluten zijn namelijk eiwitten die voorkomen in graansoorten zoals tarwe, gerst, rogge etc. Deze eiwitten zijn te groot om door de huid te kunnen indringen en kunnen enkel door de mond worden opgenomen.

Coeliakie patiënten moeten (levenslang) glutenvrij eten, zij reageren op het eiwit gluten. Krijgen ze wel gluten binnen dan beschadigd de darmwand met alle gevolgen van dien. Coeliakie is een auto-immuun ziekte en dus geen allergie. Er zijn ook mensen die geen coeliakie hebben maar slecht tegen gluten (of andere eiwitten of stoffen in granen) kunnen dan praten we over glutensensitiviteit.

Een glutenallergie bestaat niet. Een tarwe allergie bestaat wel maar is zeldzaam.  Deze mensen kunnen ook huiduitslag bij aanraking van tarwe zoals bijvoorbeeld brood. Maar in de meeste gevallen gaat het hier ook enkel bij opname van de tarwe in het darmkanaal.

Als laatste is daar nog dermatitis herpeformis (DH) oftewel huiduitslag door gluten. Maar ook dit betreft enkel bij inname van glutenbevattende voedsel.

De meeste coeliaken zijn zo gewend om alle gluten tegen vermijden dat ik vermoed dat het bijna een automatische vraag is of het gluten bevat. Want hoewel veel producten glutenvrij zijn van nature hebben we veel te maken met contaminatie. Contaminatie is kruisbesmetting van gluten. Een broodkruimel kan een coeliak ziek maken dat betekend dat potten, pannen, bestek, snijplanken en dergelijke uit elkaar worden gehouden.

Dus schmink, ja de meeste schmink is glutenvrij maar contaminatie is nooit uit te sluiten bij geopende schmink. Vele van onze collega’s staan te werken op de meest uiteenlopende evenementen waar de broodkruimels door de wind om je oren vliegen. Ter verduidelijking: gluten vliegen niet, de kruimels waar ze inzitten wel. En hoewel veel painters een wattenstaafje voor de hygiëne gebruiken voor de lippen is contaminatie van gluten nooit uit te sluiten.

Dat brengt ons terug bij de juiste vraag: “zou het uitmaken”?

Nee in principe niet, zolang er geen schmink wordt aangebracht op de lippen en het er met voorzichtigheid wordt afgewassen kan het geen kwaad. De kans op inname van gluten en beschadiging van de darm met cosmetica is op deze wijze is minimaal.

Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. (quote van de  Nederlandse coeliakie vereniging)  Indien er kinderen zijn met dit soort klachten dan weten de ouders dit van te voren en zullen zij ook zelden diegene zijn die vragen: “Bevat de schmink gluten”? Want dit zijn ouders die verstandig om de schminkstand heen lopen aangezien je weet wat het met je kind kan doen. Als je weet dat je kind allergische is voor melk geef je hem/haar ook geen roomijs.

Wordt je als schminker gevraagd voor een speciaal glutenvrij evenement/ziekenhuisdag? Gebruik dan enkel nieuwe potjes, was je penselen zorgvuldig uit met alcohol, het liefst nieuwe sponsjes en slechts 1 per kind, eet geen gluten die dag en was je handen.

Glutenvrij: Superstar, Y-body glitterlijm. Glitter op basis van polyester. 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de privecy voorwaarden gelezen.